Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Proslava blagdana Sv. Vinka Paulskog

Pula, 27.09.2011.

Zupnik

Sestre milosrdnice i ove su godine za blagdan svog utemeljitelja organizirale trodnevnu pripravu u sklopu koje su večernja euharistijska slavlja predvodili svećenici Pulskog dekanata.

U župnoj crkvi Sv. Pavla u Puli višednevnim je događanjima proslavljen blagdan sv. Vinka Paulskog. Sestre milosrdnice, koje u toj župi djeluju od 1968., i ove su godine za blagdan svog utemeljitelja organizirale trodnevnu pripravu u sklopu koje su večernja euharistijska slavlja predvodili svećenici Pulskoga dekanata.
Trodnevnicu je započeo vicerektor pulskog Sjemeništa Redemptoris Mater te pročelnik biskupijskog Ureda za obitelj vlč. Josip Kolega, drugog dana predslavio je rektor pulske prvostolnice, župnik katedralne župe Uznesenja BDM i pročelnik biskupijskoga Katehetskog ureda mons. Vilim Grbac, a trećeg dana gvardijan pulskoga franjevačkog samostana Sv. Antuna Padovanskog o. Frane Delić.
Na sam blagdan 27. rujna svečano misno slavlje uz koncelebraciju sudionika trodnevnice te drugih svećenika predvodio je župnik domaćin Milan Mužina. U propovijedi je osobito istaknuo uzornu revnost kojom je sv. Vinko vršio svoje karitativno poslanje kojem je posvetio čitav život. Govoreći o specifičnim aspektima vinkovske duhovnosti koja predstavlja suštinski temelj tom karitativnom djelovanju, predslavitelj je naglasio svojevrsni aksiom te duhovnosti: Ostaviti Boga radi Boga – u potrebitome vidjeti Krista – takvu milosrdnu ljubav na djelu dopušteno je pretpostaviti čak i euharistiji i molitvi. Sv. Vinko u svom nauku ističe kako je važno vidjeti potrebitog, proniknuti u pravu narav te potrebe, imati smilovanja te slijedom toga djelovati. Vlč. Mužina je okupljeni vjernički puk potaknuo na nasljedovanje svijetlog primjera sv. Vinka, djelujući karitativno po uzoru na njega u svom životnom okruženju sukladno potrebama današnjeg vremena.
Župnik je na kraju misnog slavlja napose zahvalio sestrama na njihovu dugogodišnjem požrtvovonom radu u župi, bolnici, školi, s mladima i svim drugim aspektima gdje su sestre aktivne.
Povratak na stranicu Družba Sestara milosrdnica.