Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Povijest župe

Župa Sv. Pavla u Puli osnovana je dekretom porečko – pulskog biskupa pok. msgr. dr. Dragutina Nežića br. 96/68 od 01.03.1968.

Župa je osnovana na području grada Pule koji se zove Veruda i Vidikovac, to je područje do tada spadalo pod župu Sv. Josipa i Gospe od Mora. Budući da župa nije imala ni crkve ni kuće, biskup je zadužio župnika Gospe od Mora pok. msgr. Milivoja Barkovića da se angažira i potraži nekakvu kuću na tom terenu. Trošna kuća kupljena je u tadošnjoj Primorskoj ulici (danas, Valseline) 22.08.1968. Prvi župnik od 01.03.1968. do 03.10.1968. bio je župnik Gospe od Mora msgr. Milivoj Barković. Msgr. Barković nije se mogao brinuti za novu župu i za uređenje stare kuće za buduću crkvicu i stan jer je imao dosta prostranu župu.

Dekretom br. 399/68 od 03.10.1968. biskup msgr. Nežić imenovao je upraviteljem tek osnovane župe dotadašnjeg kapelana u pulskoj katedrali vlč. Lucijana Ferenčića. Vlč. Ferenčić dao se na posao duhovno i materijalno. Trebalo je stvoriti uvjete za život i pastoralni rad. Čim je kuća osposobljena za normalan život, novi je župnik zatražio za pomoć časne sestre družbe Sv. Vinka Paulskog. Već 04.10.1968. na župu dolaze dvije sestre milosrdnice: s. Paulina Samardžić kao kućanica i s. Beata Kuzma kao katehistica.

Svečano otvorenje i blagoslov kapele i kuće bilo je 05.01.1969. Tog je dana u podrumu kuće (to je bila i crkva) svečanom euharistijom koju je predvodio biskup msgr. Nežić obilježen početak rada nove župe Sv. Pavla apostola. Prva proslava zaštitnika Sv. Pavla bila je 30.06.1969. svečanom koncelebriranom misom koju je predvodio porečko – pulski biskup msgr. Dragutin Nežić u koncelebraciji sa pulskim župnicima.

Od početka se vidjelo da je to mali prostor i nalazi se na kraju župe, pa je biskupija imenovala župnika Ferenčića, msgr. Barkovića i msgr. Premate da se raspitaju o mogućnosti traženja nove lokacije u centru župe negdje na Vidikovcu. Uspjeli su pronaći teren i u dogovoru sa općinom biskupija je zamjenila zemljište na „Pragrande“ za zemljište „Pineta“ na Vidikovcu. Parcela je veličine 7.000 m2. Pulski "URBIS" na natječaju je dobio zadatak za izradu nacrta za budući biskupijski centar na Vidikovcu koji će služiti i za župne potrebe. Odobrenje za gradnju novog biskupijskog i župnog centra dobiveno je 20.06.1975. Gradnja je počela 10.06.1976. a radove je izvodilo poduzeće "Jadran" iz Rijeke. Prvi dio gradnje završen je 1980. godine, bili su to duboko ukopani podrumi, prizemlje i kat. U prizemlju su bile dvije dvorane, kuhinja, dva dnevna boravka, na katu su bile sobe (jedan manji i jedan veći apartman i pet soba).

Dekretom 148/81 od 20.07.1981. novim je župnikom imenovan vlč. Milan Mužina dotadašnji upravitelj župe Gospe od Mora. Novi je župnik 15.09.1981. preselio u nove prostorije na Vidikovcu zajedno sa dvije redovnice Sv. Vinka s. Paolom Šarac i s. Augustom Modrušan. Oni su stanovali u novom centru a misa je nedjeljom i radnim danom bila u staroj kapelici u Primorskoj ulici.

Uz pomoć vrijedni časnih sestara, župljana, župnikovog oca i mnogih prijatelja stvarali su se uvjeti za preseljenje i bogoslužja u nove prostore.

Za božićnu polnoćku 1981. godine prvi je puta služena misa u prizemlju nove zgrade. Od tada dalje svake nedjelje, blagdana i radnim danom služene su mise u toj proizvoljnoj kapeli. Svečano otvaranje bogoslužnog prostora bilo je za blagdan obraćenja Sv. Pavla 25.01.1982. godine. Svečanu misu i blagoslov kapelice predvodio je biskup msgr. dr. Dragutin Nežić u koncelebraciji pulskih i susjednih župnika.

Nakon toga kao i prije otvaranja novi je župnik započeo okupljati mlade, ministrante, djecu i ostale vjernike uz svestranu pomoć časnih sestara koje su mu u svemu bile pomoć i podrška. Župa je brzo rasla, gradile su se kuće, neboderi, a i duhovno se vidio napredak, nešto nevjerojatno "kao gljive poslije kiše" skupljali su se mladi i odrasli iz dana u dan sve više i više. Nakon nepune tri godine, točnije 29.06.1983. novi je župnik trebao biti premješten na veliku i prostranu župu Pićan u srcu Istre.

Župnika Milana Mužina zamjenio je dotadašnji generalni vikar msgr. Marcel Krebel kao župnik i vlč. Željko Orbanić kao kapelan, a nakon njega dolazi vlč. Vilim Grbac. Dana 05.10.1983. "Istragradnja" preuzela je objekt i pristupilo se daljnjoj gradnji.

Prva misa u novoj još nedovršenoj crkvi bila je 29.06.1984. godine. Svečani blagoslov crkve bio je 29.06.1985. godine. Svečanu misu tog dana u 18 sati predvodio je riječki metropolita i nadbiskup msgr. Josip Pavlišić zajedno sa biskupom Dragutinom Nežićem i biskupom Antunom Bogetićem uz prisustvo više svećenika kao i predstavnika drugih vjeroispovjesti te uz prisustvo predstavnika grada i općinskih vlasti. Tako se crkva i Crkva gradila i izgrađivala. Nabavljao se inventar, klupe, zvona, orgulje i sve što je potrebno za normalno funkcioniranje župe. Redovito pomažu katehizaciji sestre milosrdnice koje imaju svoj samostan tik do ograde dvorišta u Rabarovoj ulici. Tako je župnik msgr. Krebel radio svesrdno uz pomoć kapelana a najviše sam punih 25 godina na ovoj velikoj gradskoj župi. Posljednjih godina nagrizala ga je bolest i on je 11.01.2008. blago preminuo u Gospodinu.

Na njegovo mjesto ponovno dolazi bivši župnik Milan Mužina koji je i otvorio centar 1981. godine.

Na području ove župe živi oko 12.000 ljudi od toga blagoslov kuća prima oko 1.600 obitelji to bi značilo da ovdje ima oko 7.000 – 8.000 katolika.

Na području župe sagrađena je i otvorena te oltar posvećen i blagoslovljeno zvono 30.05.2001. godine još jedna nova crkva Sv. Nikole u Pješčanoj Uvali. U toj crkvi redovito je misa svake nedjelje i kada su vjenčanja. Danas župu vodi spomenuti župnik, a njemu pomažu u katehizaciji katehisti laici dok umirovljeni svećenici iz doma "Betanija" pomažu u skladu sa svojim mogućnostima.

U župi postoji župno vijeće, veliki mješoviti zbor, zbor mladih, a pokušava se razmišljati i o formiranju dječjeg zbora, biblijska grupa, molitvena zajednica i Caritas. Redovito je svakog petka klanjanje osim u korizmi kada bude križni put.

Vjernici vole pobožnosti: krunicu, zornice, križni put, klanjanje... Svaki dan je misa navečer sa pjevanim pjesmama a prije mise je krunica. Nedjeljom su u župi tri mise, posebno je dobro posjećena misa u 11 sati kada bude prisutno oko 250 djece i 450 odraslih vjernika. Jedna misa nedjeljom bude u područnoj crkvi Sv. Nikole.

Na području župe je misijsko sjemenište "Redemptoris Mater", župnik s njima lijepo surađuje. U župi je kako je već rečeno i samostan sestara milosrdnica sa tri sestre.
Slika Slika Slika Slika Slika