Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Crkve

Crkva Svetog Pavla

Highslide JS

Crkva Svetog Pavla ujedno je i župna Crkva te sjedište istoimene Župe. Prva Misa služena je na svetkovinu Svetih apostola Petra i Pavla 1984 u još nedovršenoj Crkvi, dok svečani blagoslov Crkve bio je godinu dana kasnije. Svečanu Svetu Misu predvodio je tadašnji riječki nadbiskup i metropolita mons. Josip Pavlišič.
Crkva je jednobrodna. Krasi je oltarna slika Svetog Pavla; kip BDM – Kraljice mira; mramorni oltar sa tri noge koji simbolizira sliku Presvetog Trojstva, a na prednjoj nozi nalazi se, u mramoru ucrtana, košarica sa pet hljebova i dvije ribice; mramorni ambon sa dvije noge, znak Starog i Novog Zavjeta. Na prednjoj nozi u marmoru je ugravirana Biblija. Po bočnim zidovima Crkve nalazi se Križni put izrađen u bronci.
U Crkvi nalazi se i slika Raspetog Krista, akademske slikarice pok.Mire Franješević.
Crkva je proširena i uređeno je dvorište 2001, kada je blagoslovljen novi mramorni oltar u kojeg su postavljene moći Svetog Mavra, žatitnika porečke biskupije. Na vrh zvonika nalaze se tri elektificirana zvona. Veliko zvono zvoni tri puta na dan, dok sva tri zvona zvone nedjeljom i blagdanom. Od 6 sati ujutro pa do 24 sata otkucava sat i to puni sat i na pola sata.
U sklopu Crkve nalazi se i postranična kapela koja služi kao bogoslužni prostor radnim danom u zimskom vremenu. U kapeli nalazi se križni put sa motivima staroga grada Pule, djelo Damjana Bistričića, te slika Milosrdnog Isusa, dar Sestara Milosrdnog Isusa, i slika Rođenja Isusovog akademske slikarice pok. Mire Franješević.
U nastavku Crkve nalazi se i Dom za umirovljenje svećenike porečko i pulske biskupije "Betanija".

Posebno se svetkuju blagdani: Sveti Petar i Pavao (29.lipnja), Obraćenje Svetog Pavla (25.siječnja), Sveti Vinko Paulski (27.rujna).

Vidi raspored Svetih MisaCrkva Svetog Nikole

Highslide JS

Kako se teritorij župe sve više širio, uočila se potreba za gradnjom Crkve u naselju Pješčana Uvala, udaljenom oko 3-4 km od župne Crkve. Crkva je otvorena i posvećena 30.svibnja 2001. po rukama mons.Ivana Milovana, biskupa porečkog i pulskog. Od tada se Sveta Misa redovito održava nedjeljom i zapovijedanim blagdanima u 9.30. Crkvu krasi velika oltarna slika Svetog Nikole, te mramorni kip BDM.

Posvećena je Svetom Nikoli biskupu, zaštitniku mornara i putnika. Ima oblik broda, smještena je na brijegu s kojeg dominira mjestom. Prilikom posvete u oltar postavljene su moći Svetog Mavra, zaštitnika porečke biskupije i Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Kod otvaranja Crkve blagoslovljeno je i zvono.
Radi svojeg izgleda i smještaja često se održavaju krštenja i vjenčanja.

Posebno se slavi blagdan Svetog Nikole 6. prosinca.