Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Blagoslov obnovljene kapele Majke Dobroga Savjeta

Pula - 28.08.2012.

U Samostanu sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u Puli blagoslovljena obnovljena kapela i novi oltar.

U utorak, 28.kolovoza, na blagdan crkvenog naučitelja sv. Augustina, porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša prvi je put pohodio kuću sestara milosrdnica u Puli, nedaleko crkve Sv. Pavla. U novoobnovljenoj kapeli Majke Dobroga Savjeta, uz biskupa su ovom prigodom koncelebrirali župnik župe sv. Pavla vlč. Milan Mužina, vicerektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“preč. Josip Kolega, žminjski župnik vlč. Jordan Rovis, te biskupov tajnik vlč. Vladimir Brizić. Euharistijskom slavlju su, osim sestara koje čine ovu zajednicu, nazočile i sestre istoga reda koje su na službi u drugim pulskim i istarskim župama, časna provincijalka Marija Danijela Sinčić, te dopredsjednica pulske Udruge sv. Vinka mr. pharm. Irena Grahovac, koja je u uvodnom pozdravu s. Lidije predstavljena kao dobročiniteljica ovog samostana.

Biskup je u svom uvodnom obraćanju naglasio znakovitost toga okupljanja upravo na spomendan sv. Augustina istaknuvši značaj i nužnost takvih svetih uzora u duhovnom rastu vjernika, kao i posebnu važnost slijeđenja uzora za pripadnike različitih družbi i kongregacija osoba posvećenog života, koje u što dosljednijem slijeđenju specifičnosti karizme svojih osnivača i uzora održavaju živom i temeljnu motivaciju koja čini srž njihova poziva.

Biskup je započeo propovijed spomenom Pavlove Poslanice Solunjanima, naglasivši nužnost i neupitnost potrebe opiranja zavodljivosti Zla u svijetu, kao dužnost svakoga vjernika. U prigodnoj homiliji, upućenoj okupljenim osobama posvećenog života, istaknuo je da „u skladu sa Božjom porukom za naš kršćanski život, treba si posvjestiti činjenicu da je Bog pozvao sve nas, a da nismo mi izabrali Boga, i tome se, stoga, treba prepustiti sa punim povjerenjem “, naglasio je ordinarij. „ Bog bira osobu za određenu misiju, to nadasve znači odgovornost, taj poziv obvezuje na nastojanje što boljeg obavljanja povjerene misije, a u toj borbi od značajne su pomoći upravo sveci“, naglasio je mons. Kutleša, istaknuvši upravo primjer karizme koju je u duhovnom naslijeđu sestrama Milosrdnicama ostavio Sv. Vinko Paulski. „Svećenici i vjernici pozvani su posvetiti zemlju, svojim djelovanjem i primjerom biti Božje oruđe u toj nakani, te neumornim radom i osobnim nastojanjima biti usmjereni na spasenje svoje duše i duše svojih bližnjih“, zaključio je biskup.

Novi oltar izrađen je prema projektu arhitektice Vere Klepej Tumšek, a izrađen je u Celju.

U Subotu, 25. kolovoza u Samostanu je održan susret sa prijateljima i dobročiniteljima ove redovničke zajednice, sa prigodnim euharistijskim klanjanjem koje je vodila s. Milena Kramar uz glazbenu pratnju dr. Andreja Angelinija. Tijekom druženja koje je uslijedilo s. Lidija Turković izrazila je zahvalnost svima koji na bilo koji način pomažu časnim sestrama te preporučila u njihove molitve i nadalje nakanu za nova redovnička zvanja kako bi u tom i drugim samostanima i dalje bilo sestara koje će živjeti karizmu sv. Vinka.

Djelovanje sestara Milosrdnica u župi sv. Pavla vezano je uz osnivanje te župe na području grada Pule koji se zove Veruda i Vidikovac. Sestre su na poziv tadašnjeg župnika Lucijana Ferečića stigle u Pulu 04.10.1968., a u kuću gdje i danas djeluju ušle su u rujnu 1970. na poziv Marije Demori, od koje su oporučno kasnije i naslijedile kuću.

Biskupski ordinarijat Porečke i Pulske biskupije odobrio je osnutak ove zajednice imenom Samostan Sestara Milosrdnica Pula. Zajednica se osamostalila i s vremenom povećavala te su u njoj boravile sestre koje su radile u Domu umirovljenika Alfredo Štiglić kao i u Općoj bolnici Pula, gdje sestre uređuju i bolničku kapelu. Godine 1987. dograđen je kat kuće i kapela koja je posvećena Majci dobrog savjeta. Danas samostansku zajednicu u Rabarovoj 9, čine tri sestre: s. M. Lidija Turković i s. Milena Kramar koje rade u bolnici, te s. M. Božidara Pleš koja je suradnica u župi.

Sestre također rade s mladima te tako mjesečno organiziraju Otvorena vrata samostana kada u svoju kuću primaju djevojke na duhovnu obnovu i druženje, ali organiziraju s njima i hodočašća. Na taj način milosrdna ljubav – kako je to zamislio sv. Vinko – osvaja svijet. (G. Krizman)Povratak na stranicu Družba Sestara milosrdnica.
Blagoslov obnovljene kapele Majke Dobroga Savjeta Blagoslov obnovljene kapele Majke Dobroga Savjeta