Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Proslava blagdana Sv.Vinka Paulskog

Pula, 2016.

Proslava blagdana Svetog Vinka Paulskog 2016

U utorak, 27. rujna 2016. središnja proslava blagdana sv. Vinka Paulskog u Porečkoj i Pulskoj biskupiji održana je, tradicionalno, u župnoj crkvi sv. Pavla u Puli, jer se na području te župe nalazi Kuća sestara milosrdnica.

Misno slavlje na sam blagdan sv. Vinka predvodio je župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja, p. Đuro Hontić, uz koncelebraciju 15ak svećenika.

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna priprava koju su predvodili mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije i vlč. Joel Catary, župnik u Balama i Kanfanaru.

Na početku misnog slavlja uvodni pozdrav izrekla je jedna članica udruge Udruge sv. Vinka prokazavši ukratko ogranke Vinkovske obitelji koje djeluju u toj župi.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji prvo pobliže prikazao širi povijesni kontekst Francuske na prijelazu 16. i 17. stoljeća kada je djelovao sv. Vinko. Vrijeme je to kada Europu potresa Tridesetgodišnji rat koji je trajao je između 1618. i 1648. Započeo kao sukob između protestanata i katolika, ali se pretvorio u opći rat koji je zahvatio većinu Europe. Njegova obilježja bile su plaćeničke vojske, gladi ibolesti. U francuskoj se osim toga odvijaju sukobi suradnodnjaka vođeni sa dvije suprotstavljene opcije u kraljevskoj obitelji, vrijeme je to Luja XIII. U tom povijesnom kontekstu sv. Vinko osniva lazariste i sestre milosrdnice koji pomažu najugroženijim članovima tadašnjeg društva da se izdignu iz bijede i povrate dostojanstvo čovjeka, naglasio je paterd Hontić.

Na kraju misnog slavlja prigodne zahvale izrekao je domaći župnik, pulski dekan preč. Milan Mužina koji je naglasio kako časne sestre milosrdnice u toj župi djeluju od 1968. godine, za dvije godine će obilježiti pola stoljeća prisustva svog reda u tom dijelu Pule. Trenutno, u nedavno obnovljenoj i proširenoj kući u Rabarovoj ulici žive tri redovnice. S. Lidija Turković i s. Milena Kramar rade u bolnici, a s. Mirta Vugdelija angažirana je na raznim zaduženjima u župi. Sestre svakodnevno obilaze bolesnike i potrebite u u svojoj okolini, pružajući prema mogućnostima i medicinsku pomoć, a do nedavno su primale u postanarstvo studentice u potrebi.

Preuzeto sa: Porečka i Pulska biskupija



Povratak na stranicu Družba Sestara milosrdnica.