Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Predstavljanje knjige - s. Žarka Ivasić

Pula, 08.05.2011.

U nedjelju, 8. svibnja 2011. u našoj župi sv. Pavla predstavljena je knjiga s. Žarka Ivasić, mučenica svoga zvanja. Knjiga je to o redovnici, milosrdnici s. Žarki Ivasić koja je svoju vjernost raspetom i uskrslom Gospodinu potvrdila mučeničkom smrću. O knjizi je govorila s. Veronika Popić, autorica.

Predstavljanje knjige uslijedilo je nakon pučke mise. Sestra Veronika je ukratko opisala životni put s. Žarke, koji je započeo 18. 11. 1908. u Krašiću. Godine 1931. ulazi u Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu. Uz duhovnu formaciju, Družba sestara milosrdnica upućivala je s. Žarku i na stručnu formaciju orijentiranu prema skrbi za bolesnike u duhu sv. Vinka Paulskog, a njezin se radikalni odabir Isusa Krista posebice očitovao u služenju bolesnicima i ratnicima tijekom Drugog svjetskog rata u Otočcu, od 1939. - 1943. Sestra Žarka je u bolnici nastojala svakom pristupiti jednako, bez razlike, svjedočeći tako svoje milosrdničko poslanje.

Događaj presudan za daljnji tijek života s. Žarke zbio se u noći s 13. na 14. rujna 1943 kada je Otočac napala ustaška bojna te ubila partizanske vojnike u otočkoj bolnici, a sestre milosrdnice su odvedene prema Gospiću. Ovaj događaj poslužit će kao razlog lažne osude kojom partizani optužuju sestre da su ih one prokazivale te da su nemilosrdno i s mržnjom njegovale partizanske ranjenike.

Sestra Žarka osuđena je na smrt vješanjem, a ostale sestre na kaznu smrti strijeljanjem. Zamolba za pomilovanjem rezultirala je preinačenom kaznom: s. Žarka osuđena je na smrt strijeljanjem, a ostale sestre na 20 godina zatvora.

Presuda nad sestrom Žarkom izvršena je 16. svibnja 1946. u četiri sata ujutro. Svjedoci navode da je tu posljednju noć provela u molitvi i pjesmi. Pokop sestre Žarke obilježila je šutnja. Pokopana je u tajnovitosti na Gradskom groblju Marije Magdalene u Gospiću.

Na kraju predstavljanja, s. Veronika naglasila je ustrajnost u vjeri ove hrabre sestre, koja je bila odlučujuća u polaganju života iz ljubavi prema Bogu. Sestra Žarka Ivasić je svoj poziv milosrđa prema svima vršila "u zgodno i nezgodno vrijeme", zadobila je krunu mučeništva te tako pokazala primjer istinskog svjedočenja ljubavi prema Bogu i bližnjemu.Ako je netko zainteresiran za knjigu neka se javi župniku ili časnim sestrama.
Povratak na stranicu Družba Sestara milosrdnica.
s. Žarka Ivasić s. Žarka Ivasić s. Žarka Ivasić